Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potrava

 

Potrava

Obecně dávají kočky přednost potravě z konzervy, protože se vůní i chutí více podobá čerstvému masu. Oproti psům - kteří mohou žít pouze z vegetariánské potravy - musí kočky, aby si uchovaly zdraví, v potravě mít alespoň trochu masa.

Kočky jsou jak známo masožravci: jinými slovy jsou závislé na mase a jiné podobné potravě, jako jsou ryby, která jim skýtá zdroj základních živin. To ale neznamená, že by kočky nežraly nic rostlinného, protože venku vždy trochu trávy ukousnou a ani doma rostlinnou stravou zcela nepohrdnou, pokud ji pro ně pěstujeme. Nicméně rostliny u koček hlavně napomáhají trávení (tráva se často užívá jako dávidlo pro kočky, které mají střevní parazity) a nemají zásadní výživný význam.

Druhy kočičí potravy

Z hlediska majitele je nejjednodušší kočičí potravou kvalitní krmivo zakoupené v obchodě. Pokud dodržujeme pokyny výrobce kolik a jak často krmit, je tento druh krmiva velice spolehlivý. Obsahuje všechny doporučené živiny ve správném poměru, včetně vitaminů a minerálů, jichž může být ve stravě sestávající z čerstvého masa nebo ve zbytcích lidského jídla nedostatek. Kočičí krmivo je k dostání ve třech formách: šťavnaté v konzervách, polosuché a suché.

Šťavnaté krmivo

Potrava v konzervách obsahuje relativně mnoho vody. Konzervy se vyrábějí v mnoha příchutích a většina koček jim dává přednost před ostatními typy potravy. Tato potrava se nicméně velice brzy kazí, a proto jakmile konzervu jednou otevřeme, musíme ji uchovat v ledničce I a spotřebovat do 24 hodin (k dostání jsou | speciální umělohmotná víčka na otevřenou f konzervu, která zabrání tomu, aby se pach kočičího krmiva přenesl na jiné potraviny). Při takovémto uchovávání potravy je třeba ji před v podáním trochu ohřát, protože kočky obecně nemají studenou potravu rády. Zajímavé je, že i když krmivo pro psy bývá finančně výhodnější, je nebezpečné jím kočky dlouhodobě krmit, protože tato potrava neobsahuje všechny potřebné složky, nutné pro kočky, ve správném poměru.

Polosuché krmivo

Toto krmivo se dodává v sáčcích a často obsahuje některé zeleninové bílkoviny jako je sója. V miskách vydrží poměrně dlouho, nevysychá a neztrácí chuť a kočkám většinou chutná. Otevřené balení vždy přehnutím uzavřeme, aby nedocházelo k odpařování vlhkosti. Potravu se snažíme podávat vždy ve stejnou dobu. Vlhká potrava rychle vysychá, takže pokud ji kočka nesežere, nenecháváme zbytky v misce příliš dlouho.

Suché krmivo

Když se tento typ krmiva poprvé objevil na trhu, vyrojilo se v tisku množství zpráv, že je jedním z faktorů způsobujících urologický syndrom u koček (FUS). Ten se projevuje tak, že krystalky moči mohou způsobit částečné nebo i úplné zablokování močové trubice, která vede z močového měchýře. Postižené kočce by pak močení působilo značné bolesti, což se projevuje vyhrbením hřbetu. Složení bylo pak změněno a dnes je tento typ potravy velice rozšířený.

Suché krmivo obsahuje pouze malé množství tekutin, takže kočka bude denně potřebovat alespoň jednu plnou misku tekutin (vodu, omáčku nebo mléko). Speciální „kočičí mléko", které bývá 1 dostání v obchodech s domácím zvířectvem a v supermarketech, je lepší než mléko kravské, protože některé kočky (zvláště siamské a jiné orientální druhy) mají potíže při trávení mléčného cukru, tzv. laktózy, a trpí průjmem.

Pokud kočku krmíme suchou potravou, musíme kontrolovat, zda dostatečně pije. Vždy zajistíme zdroj čerstvé vody.

Jiné krmivo

Mnoho koček příležitostně ocení čerstvou potravu, ale vyváženou celkovou stravu nemůžeme na čerstvých potravinách založit. Museli bychom ji doplnit o vitaminy a minerály. Pokud takovouto potravu podáváme, musíme ji předem tepelně zpracovat a nechat vychladnout. Jestliže se kočka necítí dobře a ztratila chuť k žrádlu, podání čerstvé potravy by ji mělo povzbudit. Jídla, jako je vařený králík, kuře nebo ryba, jsou často u koček oblíbená, ale je třeba z nich odstranit veškeré kosti.

Množství potravy

Všeobecně platí, že velmi malá koťata je nejlepší nechat v péči matky a je nebezpečné jim do stravy jakkoli zasahovat, dokud nejsou plně odstavena. Koťata přestanou pít mateřské mléko ve věku asi 8 týdnů, i když proces odstavování někdy začíná už po čtyřech až pěti týdnech.

Od okamžiku odstavení do věku 12 týdnů by měla mít koťata denně minimálně čtyři malé porce jídla, každou o váze asi 25 g. V období 12-16 týdnů krmíme třikrát denně a po I 6. týdnu frekvenci snížíme na dvakrát denně. V této fázi bývá dobré podávat speciální potravu pro koťata, i když je důležité, abychom kotěti podávali potravu různorodou - jinak by u starší kočky mohl nastat problém a těžko bychom ji přesvědčovali, aby náhle místo vlhké potravy začala přijímat potravu pouze suchou.

Obecně se dospělé kočky krmí dvakrát denně, přičemž celková denní dávka by měla mít asi I 50-250 g. V případě březí nebo kojící kočky je nutné množství zvýšit. Další informace Vám sdělí veterinář.

Misky na žrádlo a vodu

Kočka by měla mít vlastní misku na žrádlo a na vodu, kterou není možno převrhnout. Ideální jsou misky z kameniny. Spolu se lžičkou a otvírákem na konzervy se doporučuje umývat všechny tyto kočičí pomůcky odděleně od ostatního nádobí. Určité domácí dezinfekční či antiseptické prostředky kočkám škodí, proto užíváme pouze takové výrobky, u nichž je na obalu uvedeno, že pro kočky nepředstavují nebezpečí.

Kočce denně dáváme čerstvou vodu. Řada majitelů tvrdí, že jejich kočky jsou mnohem raději, neleží-li miska na vodu těsně vedle misky na žrádlo. Pro snadnější čištění podložíme misku novinami, protože kočky si někdy žrádlo z misky vytáhnou a žerou z podlahy. K dostání jsou rovněž automatické krmiče kočky: tento automat obsahuje jeden nebo více druhů krmiva a má víčka, která se v určitou předem naprogramovanou dobu otevřou. Tak umožní kočce, aby se k žrádlu dostala. V horkém počasí udržují automaty potraviny čerstvé a chrání je před mouchami.

Doba krmení

Je dobré se snažit kočku přimět, aby svoji potravu sežrala na jedno posezení a nenechávala ji ležet celý den (pokud nepodáváme suchou potravu, která se nezkazí.) Stálý přísun potravy může kočku svádět k tomu, že neustále z jídla uždibuje. Pokud přísně neomezíme množství potravy dle pokynů výrobce, může takového chování vést k obezitě.