Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov

 

Chov

Každoročně se rodí příliš mnoho nechtěných koťat, která jsou posléze opuštěna nebo utracena. Snažíme se k tomuto počtu nijak nepřispívat a kočku necháme krýt jedině tehdy, jestliže jsme předem schopni pro všechna koťata zajistit dobrý domov nebo jestliže si je chceme sami ponechat.

Pokud nechceme, aby naše zvíře mělo potomky, měli bychom veterináře požádat, aby ho ve stáří zhruba 5 měsíců vykastroval nebo sterilizoval. Tím nežádoucímu potomstvu předejdeme.

Krytí

Chceme-li krýt čistokrevnou kočku, musíme ji po předchozí domluvě, v době, kdy je v říji (viz níže), dopravit k vhodnému kocourovi. Krytí probíhá pod dohledem a kočka zůstává u kocoura asi tři dny. Musí mít v pořádku kompletní očkování a majiteli kocoura budeme muset předložit potvrzení o rodokmenu, Někdy je rovněž nutné nechat udělat určité krevní zkoušky jako důkaz, že kočka nemá žádnou infekci, jako např. kočičí AIDS.

Kočky neovulují spontánně - uvolnění vajíček z vaječníku způsobí až vlastní páření. Kočka připravená k páření se pozná podle mnoha příznaků, počínaje fází cyklu zvanou proestrus, kdy je přehnaně přítulná a převaluje se po zemi. Rovněž bude hlasitě kvílet neboli „volat", aby přivábila kocoura. Špinění v domácím prostředí je rovněž běžné, neboť moč nekastrovaných koček obsahuje chemikálie zvané feromony, které se přenášejí vzduchem, aby je zaregistrovaly další kočky, a získaly tak informaci o připravenosti k páření. Opakované krytí kocourem zvyšuje pravděpodobnost zabřeznutí.

Březost

Březost trvá asi 10 týdnů, i když na kočce je poznat až v pokročilém stadiu, kdy přibývá na váze. Březí kočka vyžaduje jemné zacházení a větší porce potravy spolu s dalšími doplňky předepsanými veterinářem. Obecně musí'kočka k veterináři na prohlídku 4 týdny po krytí a týden před vrhem koťat.

Porod

Kočka bude hledat klidné místo, kde by mohla porodit. Vyhradíme jí pelíšek někde stranou a předem jí pobízíme, aby si na něj navykala, jinak by mohla utéct a koťata vrhnout někde mimo domov, kde by pro nás bylo mnohem obtížnější na ni a na koťata dohlédnout. Kočky obvykle rodí samy, ale přesto bychom k ní měli občas nahlédnout, zda nenastaly nějaké komplikace, které by vyžadovaly pomoc veterináře. Po porodu kočku nerušíme, jinak by mohla koťata odnést (jedno po druhém za krk) na nějaké klidnější místo. Koťata se rodí slepá, oči otevřou až po několika dnech.

První dny života

Hned od začátku bychom měli být s koťaty v denním kontaktu, aby si zvykla na lidský dotek. Během prvních 4-5 týdnů budou koťata sát mateřské mléko a krátce poté přejdou na pevnou potravu (tzv. odstavení).

Koťata jsou po 5-6 měsících pohlavně vyspělá, ale není rozumné dovolit kocourkům krýt nebo kočičkám zabřeznout dřív, než dosáhnou jednoho roku života. Pokud opravdu v budoucnu chceme všechny kočičky použít do chovu a nechceme je nechat sterilizovat, pak by nám pro ně veterinář mohl předepsat příslušný přípravek zabraňující další říji, která nastává každý 3-4 týden.

Koťata odchovaná na láhvi

Jestliže kočka jedno či více koťat opustí nebo koťata osiří, budeme se o ně muset postarat my. je to velmi obtížný úkol nejen proto, že koťata potřebují pravidelné krmení, což nám zabere spousty času, ale i proto, že taková koťata bývají náchylnější k nemocem. Pokud je to možné, pokusíme se koťata umístit u jiné kočky, která má mateřské mléko a jenom málo vlastních koťat: veterinář nám pomůže kontaktovat některého známého chovatele, který by nám mohl pomoci. Nyní následují některé rady co dělat v případě, že se musíme o koťata postarat sami.

Hygiena

Pokud je kotě od narození svěřeno do naší péče, je rozhodně nutné dodržovat přísná pravidla hygieny a sterilizovat důkladně všechny pomůcky. Mateřské mléko dodává kotěti hodnotné protilátky, které je chrání během prvních několika týdnů - bez nich by kotě v případě infekce jednoduše uhynulo.

Pomůcky

Pomůcky jsou velice jednoduché. Mléko nakapeme kotěti do tlamičky očním kapátkem (k dostání v lékárně) nebo lékařskou injekční stříkačkou, na kterou místo jehly nasadíme delší tenkou trubičku. Rovněž můžeme použít speciální lahvičku na krmení, kterou zakoupíme v obchodě se zvířaty.

Kolik krmit

První týden krmíme každé 2 hodiny po 5 ml (1 čajová lžička). Množství postupně zvyšujeme a frekvenci snižujeme na čtyři krmení denně.

Složení mléka pro náhradní krmení

V nouzové situaci můžeme použít buď mléko pro kojence, jehož hustotu ale musíme zdvojnásobit, nebo si připravíme následující směs:

  • 200 ml (1 šálek) čerstvého mléka
  • 50 ml polotučné smetany
  • 1/4 vaječného žloutku
  • 1kapku rybího tuku
  • 1,25 ml (1/4 čaj. lžičky) sterilované kostní moučky (k dostání v obchodech s otřebami pro zvířata)

Směs mícháme do úplného zhoustnutí a při podávání dbáme, aby měla tělesnou teplotu. Každá porce by měla být čerstvě namíchaná, ale nedopitou směs můžeme uskladnit na několik hodin do ledničky. Před dalším podáváním opět ohřejeme na tělesnou teplotu.

Odstavení

Jakmile kotě, které jsme vychovali „na lahvi“, přežije první 4-5 týdnů a daří se mu dobře, musíme je začít odstavovat, omezovat dávky mléka a postupně ho navykat na krmivo pro koťata (je to období, kdy by kočka svá koťata rovněž přirozeně odstavila, a ta by začala přecházet na pevnou stravu).

Krmení během odstavu

Pro krmení koťat v tomto věku si můžete vybrat bud:

  • Výše zmíněnou mléčnou směs pro koťata
  • Mléko se syrovým žloutkem
  • Sušenky pro koťata rozmáčené v mléce