Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o kočku

 

Mnoho majitelů se obává, že si kočka v novém domově nezvykne, ale musíme si uvědomit, že kočka si ve skutečnosti oblíbí lidi, nikoli místo, jak se nesprávně traduje. Nicméně přesto je pro všechny případy lepší, když alespoň první dva týdny kočku zavřeme doma (dáme jí bedýnku s pískem, ke které bude mít vždy přístup). Potom jí můžeme dovolit, aby se vydala ven - pokud možno společně s námi, zprvu na kratší dobu, kterou postupně prodlužujeme. Většina koček neuteče, ale postupně se bude vydávat dál a dál, aby prozkoumaly svoje nové okolí. Přitom se často zastaví a opatrně budou nasávat neznámé pachy. Kotě nepouštíme ven, dokud za sebou nemá všechna potřebná očkování, což obvykle bývá ve dvanáctém týdnu jeho věku aby koťata netrápily a nevyrušovaly je, když odpočívají, protože odměnou jim může být pořádný škrábanec. Kočky obyčejně prospí až dvě třetiny dne, což bývá zcela normální.

Lidé se často mylně domnívají, že kočka bude chtít spát v dětské postýlce nebo v kočárku, a přitom může dítě zalehnout, ale něco takového je vysoce nepravděpodobné. Nicméně však čistě pro náš osobní klid, pokud máme doma miminko, je rozumné jako bezpečnostní opatření přikrýt jeho postýlku speciální sítí (k dostání v obchodech) a zavřít dveře místnosti, ve které spí, aby tam kočka nechodila.

Denní péče

Ve srovnání s ostatními domácími zvířaty nevyžadují kočky mnoho péče, i když bychom se měli opravdu snažit kočku do života naší domácnosti plně zahrnout, Každý den ve stejnou dobu ji například zavoláme ke krmení - kočky obecně mají rády pravidelný řád a rychle si zvyknou patřičně reagovat, pokud k tomu byly vedeny už od mládí. Vytvořit si takovýto vztah s dospělou kočkou bývá obvykle už těžší.

Péče o srst

Ať už máme jakoukoli kočku, její srst bychom měli denně udržovat kartáčováním. U koček s dlouhou a hustou srstí to bývá samozřejmostí - ta od nás bude potřebovat s kožíškem pomáhat. Musíme ji denně česat, abychom ze srsti odstranili veškerá zcuchaná místa dřív, než se z nich vytvoří celé plstnaté chomáče, s nimiž se pak už nedá dělat nic než je ustřihnout. Rovněž musíme pravidelně kontrolovat, zda nejsou v srsti stopy po blechách - zejména bleší trus, který bývá pouhým okem viditelnější než samotné blechy - a v případě, že se objeví, okamžitě přistoupíme k nápravným opatřením.

Kočky se obecně úzkostlivě čistí a myjí samy, takže koupání obvykle nebývá nutné, pokud se kočka neúčastní výstavy nebo pokud nám veterinář nedoporučí některou z léčebných koupelí k odstranění parazitů nebo léčbě kožního onemocnění.

Venkovní výběh

Vinou zvýšené dopravy na ulicích se život v městských částech poslední dobou stává pro kočky stále nebezpečnějším a volné potulování mnoha jedinců po okolí s sebou nese riziko, že se stanou obětí rychle jedoucího auta. Můžeme se sice snažit, aby naše kočka trávila co nejvíc času uvnitř, nebo pro ni v některé z místností dokonce můžeme zřídit „tělocvičnu", aby se doma nenudila, ale lepším řešením často bývá venkovní výběh (podobá se trochu voliéře), který umístíme na zahradu.

Kočka se v něm bude moci během dne na čerstvém vzduchu bezpečně pohybovat a hrát si, na noc ji pak můžeme vzít zase dovnitř. U výrobců speciálních potřeb pro kočky můžeme zakoupit takovýto výběh už hotový, spolu s řadou dalšího vybavení, např. bezpečným ohřívačem (v případě potřeby si příslušného výrobce najdeme v inzerátech publikovaných v časopisech o kočkách). Výběh pokud možno umístíme na pevný betonový základ, abychom mohli snadno čistit a dezinfikovat podlahu.

Život uvnitř

V mnoha městech majitelé koček svoje miláčky raději vůbec nepouštějí ven a nezdá se, že by tím kočky trpěly. Hlavním problémem může být nuda, která někdy vede ke špatnému chování, jako je např. škrábání nábytku. Nejlepší způsob, jak zabránit, aby se kočka celý den sama doma nenudila, je opatřit jí zvířecího společníka. Pokud by to měla být další kočka, měli bychom s jejich soužitím začít už od maličká, kdy si jako koťata na sebe zvyknou a zůstanou přáteli, protože starší kočka a mladší kotě si na sebe obvykle zvykají obtížněji.

V případě, že neplánujeme koťata a naše kočka žije doma, měli bychom ji nechat sterilizovat, jakmile dosáhne pohlavní dospělosti, tzn. asi v 5 měsících života. Pokud to neučiníme, budeme se muset potýkat s nepříjemným zápachem, protože moč nekastrovaných kocourů a koček pronikavě páchne. Kromě toho vydává kočka v období říje neuvěřitelně hlasité a vytrvalé skřeky (zejména v noci).

Péče v době dovolené

Péči o kočku v době naší nepřítomnosti bychom si měli zařídit dlouho dopředu. Často není možné brát s sebou kočku do zahraničí (prevence proti vzteklině) a existuje málo hotelů, které jsou ochotny kočku ubytovat, V každém případě většina koček - kromě těch, které se účastní výstav, a tudíž jsou cestování zvyklé odmalička - nemá cestování v oblibě. V neznámém prostředí se kočka může dokonce i ztratit, což by nám určitě dovolenou pokazilo. Ani není vždy možné či vhodné žádat souseda, aby k nám chodil a kočku krmil.

Nejlepším řešením, pokud se chystáme odjet na dovolenou, bývá umístit kočku do dobrého kočičího hotelu. Existuje spousta velmi dobře vedených zařízení, ale podmínky se v nich většinou velice různí, a proto se vyplatí si jich několik předem prohlédnout. Než se pro některý zvířecí hotel rozhodneme, je dobré zeptat se přátel nebo veterináře, zda by nám nějaký nemohl doporučit, a navštívit všechny hotely v okolí. Místo musíme rezervovat se značným předstihem, protože dobré zvířecí hotely bývají často beznadějně obsazené, a to zejména v době dovolených.